Nagyobb bűn bankot alapítani, mint bankot rabolni

A ’90-es években egy konditeremben dolgoztam sok olyan alak között, aki félig bűnöző volt, vagy tán egészen az.

Most a moziban ülve tiszta időutazást éltem át. A Pajeróban verető zsiványoktól a szuszogó műbőr-ülés szagú rendőrautókon keresztül a kínai piac zsibvásáráig. Természetesen a kilencvenes évekre nem csak a jelmezek, autók és utcaképek utalnak a filmben. Bürokráciájával, csóróságával, rongyrázó éjszakai életével, bénázásaival minden megjelenik.

Póta Gézával, a bűntárssal – Klem Viktor és Szalay Bence

Az első hétvégén 65 ezren voltak kíváncsiak a kilencvenes évek Rúzsa Sándorát megelevenítő filmre. Juszt László Brecht Koldusoperáját idézve mondta A Viszkis premiervetítésén, hogy nagyobb bűn bankot alapítani, mint bankot rabolni. Talán ez lehetett a rabló népszerűségének titka a kilencvenes évek vadkapitalizmusában. És végignézve a mai gazdasági és politikai eliten – oldaltól és szektortól függetlenül – ma is sokaknak szimpatikusabb egy bankrabló.

Saját filmplakáttal szelfizni.

És persze felidézi a film azt a csikorgó dühöt is, amit azok éreztek, akiknek nem jött be a rendszerváltás. Miközben a félkarú rablók előtt veszítették el a maradék pénzüket, látták a bálnamercis újgazdagokat. Mindenkinek megfordult a fejében akkoriban, hogy nincs értelme becsületesen melózni, fogni kellene egy játékpisztolyt, és irány egy bank. Szerencsére kevesen léptek a tettek mezejére.

Nagyon érdekes hangulatú filmet rendezett Antal Nimród a Viszkis rablóról. Lassan indul Ambrus Attila sztorija, mint a hatalmas tehervonat, amivel átszökött a román határon, aztán bepörög, és magyar filmeknél nem látott akciósorozattal megállíthatatlanul dübörög a végzete felé. Yonderboi zenéje végig a halántékomban lüktetett, amitől úgy éreztem, én is a Viszkissel menekülök a zsaruk elől.

Jól jön a sok edzés, ha kergetik a rablókat.

Hőst farag a film a Viszkisből, vagy szembesíti azokkal, akiknek tönkretette az életét?

Nézzétek meg a filmet, és mondjátok meg ti! Ízlelgessétek a kor hangulatát – ha már éltetek benne, azért, ha nem akkor még inkább. Élvezzétek a filmes utalásokat a Kontrolltól a Szomszédokig! Érdemes, mert Antal Nimród megfogadta a Viszkis mottóját: „Bármit csinálsz, azt csináld jól!”

Maximalizmus mindenben.
Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá