Mégis kinek a JutalomJátéka?

Interjú Coco Königgel, a film magyar-osztrák származású főszereplőjével

Fotó: Éder Krisztián
Fotó: Éder Krisztián

Pazar szereposztásban Brian Cox, Roger Moore, Anna Chancellor, és Emilia Fox mellett látható a vásznon a JutalomJáték című vígjátékban a tizenkilenc éves Coco König. Tehetségéhez nem fér kétség, sokakat lenyűgözött már, többek között Edelényi János filmrendezőt, aki miatta írta át 30 éves korú hölgyről a főszerepet.

– A filmben Coco fiatal magyar színésznőt játszik, Dorottyát, akinek egyetlen álma, hogy angol színházban játszhasson. Mi az álma Coco Könignek? Miként látod magad 8-10 év múlva?

– Egy nagy család közepén, sok jó forgatókönyvvel a szőnyegen, amin a gyerekek ugrálnak (nevet). Komolyabbra fordítva a szót, színvonalas filmes és színházi alkotásokban szeretnék játszani.

– Dorottyának egy zsémbes, házsártos, öreg ripacsot kell gondoznia, aki egy igazi színészlegenda, és akivel összhangra lelnek Shakespeare kapcsán hamar. Közben a színiiskola felvételije zajlik, melynek eredményéért szoríthatunk. Te is áteshettél hasonló izgalmakon a főszerep odaítélésekor, mikor és hogyan tudtad meg, hogy te játszhatod? Hogy hatott rád? 

int_film2

– Nagyon izgultam, a JutalomJáték óriási ajándék volt az élettől, és persze Edelényi Jánostól, aki sok-sok évig dolgozott ezen a filmen. Megtisztelő, hogy végül engem választott Dorottya szerepére – ezt telefonon tudtam meg, majd’ kiugrottam a bőrömből, olyan boldog voltam.

– Mennyire számított, hogy félig magyar származású vagy?

– Alapfeltétel volt a szerephez, hogy magyar származású színésznő játssza.

– Dorottya és Coco hasonlítanak-e egymásra? 

– Sok hasonlóság van köztük: kitartás, fegyelmezettség, önfejűség, a szinte végtelen türelem, a humor és az álmukhoz való ragaszkodás.

– A magyar mozik eredeti nyelven felirattal és szinkronizálva is nézhetik a filmet. Téged Csuha Bori szinkronizál. Szóba került-e, hogy saját magad hangja légy? Milyen visszanézni úgy, hogy más szólal meg Coco König helyett magyarul?

– Nagyon örülök, hogy kétféle változata látható a mozikban. Csuha Borinak szép és kedves hangja van, izgalmas élmény volt szinkronnal nézni a filmet. Mivel nekem a harmadik legerősebb nyelvem a magyar, így egyelőre még érződik a beszédemen némi akcentus. A német verziót viszont én fogom szinkronizálni.

– A JutalomJáték mellett idén láthatott téged a közönség egy új elképzelésű multimédiás színpadon Európa több nagyvárosában Schiller Haramiák című drámájában Amáliaként. A rendező célja az volt, hogy a fiatalokat is becsábítsa a színházba. Szerinted ez mennyire sikerült? 

Fotó: Sárközi Marianna - hamburgi Schauspielhaus, partnere: Laurence Rupp
Fotó: Sárközi Marianna – hamburgi Schauspielhaus, partnere: Laurence Rupp

– Óriási lelkesedéssel fogadták a darabot a nézők és a kritikusok a Hamburgi Színházi Fesztiválon és Bécsben is, Imádom Amália szerepét és nagy öröm számomra, hogy ilyen korán talált rám. Ez a darab teljesen újszerű és egyedi multimédiás előadás, film a színházban. A fiatal közönséget is magával ragadta, a visszajelzések alapján szerintem messze teljesítette a kitűzött célt, egyszerre adott különleges színház- és filmélményt minden korosztálynak.

– Film, vagy színház testhez állóbb neked? 

– Nagyon szeretek forgatni, maradandót alkotni, a színházi szereplések után viszont mindig marad valamiféle különös hiányérzetem. Mintha mindez csak a pillanatnak szólna, egyszeri és megismételhetetlen, ugyanakkor ez a megfoghatatlanság az egyik legszebb tulajdonsága a színháznak.

– A Vogue magazine párizsi szerkesztői a 2016-os Cannes-i vörös szőnyeg egyik legjobban öltözött sztárjává választottak. Mennyire fontos a divat?  

Cannes-i fotósok előtt - Getty Images
Cannes-i fotósok előtt – Getty Images

– Szeretek szép ruhákban megjelenni, akár egy befejezett munka megünneplésekor. Nagy megtiszteltetés volt, hogy ott lehettem az idei Cannes-i gálán. A ruha azonban csak egy eszköz számomra, a legfontosabb az, hogy a munkámat elismerjék.

– Ismered-e, nézed-e a magyar filmeket? Van-e kedvenc? 

– Nagyon szeretem a magyar filmeket, gyerekkorom óta. Kezdetben volt a Lúdas Matyi és a Vuk, aztán az évek során a gyerekfilmeket felváltották a magyar filmművészet gyönyörű alkotásai, így Szabó István remekművei, köztük az Apa, a Mephisto és a Csodálatos Júlia, Koltai Lajos Este című filmje pedig az egyik legszebb alkotás, amit valaha láttam lányok és anyák kapcsolatáról.

– Mit üzennél a korosztályodnak moziba járást, illetve a magyar filmeket illetően?

– Annyi jó magyar film születik ma is: menjenek sokat moziba és talán havonta egyszer megnézhetnének dvd-ről egy régi alkotást is.

Fotó: Éder Krisztián
Fotó: Éder Krisztián

 

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá