Oscarra várva

Egy csomó jó magyar filmből, közel 20 mozgóképből választhat az Oscar-nevező bizottság.

Rekordszámú magyar filmbemutató volt az elmúlt időszakban, így mintegy húsz hazai alkotást tekint meg az Oscar-nevezésről döntő bizottság. Az elismert filmes szakemberekből álló grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről.

Íme a lista – a hazai mozibemutatók dátuma alapján az Oscar-díjra nevezhető magyar nyelvű filmek*:

JutalomJáték 

A martfűi rém

Cop Mortem 

#Sohavégetnemérős 

Halj már meg! 

Nincs kegyelem 

Soul Exodus 

#Jézus – Apám nevében 

Dizájneren 

Az állampolgár 

Kojot 

Testről és lélekről 

Kincsem 

Brazilok 

1945 

Lengemesék 

A tökéletes gyilkos

Jupiter holdja 

Pappa Pia 

Salamon király legendája 

* A lista bővülhet még azokkal a magyar filmekkel, melyeket szeptember vége előtt bemutatnak a hazai mozikban a forgalmazók.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 90. alkalommal átadandó Oscar-díjakra az idegennyelvű film kategóriában minden ország egy filmet nevezhet azok közül, amelyeket 2016. október 1. – 2017. szeptember 30. között mutattak be hazai moziforgalmazásban.

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt idén. A héttagú bizottság szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről.

A filmvilág vitathatatlanul legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb idegennyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2017. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 4-én kerül majd sor Los Angeles-ben.

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá