Otthonról megyek haza

Galéria
7 Fotó
Otthonról megyek haza
Bogádi Csaba

A Menjek/Maradjak holland epizódjának rendezője Hollandiában él. Ő jelentkezett a feladatra, nagyon akart rendezni, nagyon szeretett volna filmet készíteni, szerencsénkre sikerrel járt.

Otthonról megyek haza
Imre Loránd Balázs

A film producere, aki Berlinben él és a következő (berlini) filmen párhuzamosan dolgozik.

Otthonról megyek haza
Kerekasztal

A Menjek/Maradjak bemutatót követő kerekasztal beszélgetés Libor Anita, az Index újságírója vezetésével.

Otthonról megyek haza
Tóth-Bos Ágnes

A film kapcsán készült kutatás vezetője a pszichológus, aki szereti hazahozni a hollandokat Budapestre és örömködni velük, nekik a hazája szépségeit mutogatva.

Otthonról megyek haza
Zenészfiúk

A film zenéjét készítő fiúk, a beszélgetést követően is gondoskodtak a hangulatról.

Otthonról megyek haza
Támogatók

Menjek/Maradjak díszbemutatón Iilyen tuti tuti névjegykártya tartót és hátizsákot is kaptak a nézők a Bla Bla Car jóvoltából.

Otthonról megyek haza
Menjek/Maradjak - A holland epizód

A nyelv nagy segítség, boldogabbak és könnyebben érvényesülnek az angol mellett a holland nyelvet is elsajátítók.

“Könnyű a hollandoknak jelen lenni az egész világon, hiszen hajós nemzet, a vándorlást tekintve 400 év lemaradásban vagyunk.” – hangzott a viccelődés a teltházas bemutatót követő kerekasztal beszélgetésen a Trafóban.

A Menjek/Maradjak doku-sorozat legújabb része a holland epizód, melyben az alkotó csapat a New York-i és a londoni filmje után harmadjára szólaltat meg külföldön élő magyarokat, betekintést engedve a mindennapjaikba.

A film szereplői olyan magyarok, akik megmaradnak magyarnak, de az otthonuk részben, vagy egészben már Hollandia, illetve olyan hollandok, akik hollandokként gondolnak magukra, de Magyarország a hazájuk.

Hogyan lehet  visszaforgatni Magyarországra azt a tudást, melyet Hollandiában szerzett ismereteken keresztül tapasztalnak meg a már kint élők? Milyen a közös gondolkodás, hogy lehet a kultúrákkal egymás hasznára, segítésére lenni? Amszterdamban jól működő szabadulószobás hungarikum mi módon tudna Magyarországon is hasznosulni?

Válaszokat nem tár elénk a film, inkább csak kérdéseket vet fel, egymástól eltérő személyiségeken keresztül láttatja a kivándorlást, mely jó ideje jelen van Európában, és néhány éve a magyarok is egyre intenzívebben és nagyobb számban kerülnek  a körforgásba.

Az Index segítségével július 23-a estétől  nézhető online az Indán.

Fotók a galériában a fenti képre kattintva, előzetes itt!

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá