A lyukas zászló

1956 témájában nem egyszerű egyedit alkotni. Rengeteg játékfilm és dokumentumfilm készült az elmúlt évtizedekben, melyeket feszt láthattuk a tavalyi emlékév során. Igyekeztek a csatornák a saját szájízüknek megfelelően mindent elővenni, forradalmi bőséggel és Egmont nyitánnyal ömlesztve emlékezni.

Kovács Klaudia filmje, A lyukas zászló nem került bemutatásra, már csak ezért is egyedi. Aztán ott van még a megszólaltatottak és az archív felvételeken szereplők impozáns listája: Mihail Gorbacsov, Ronald Reagan, Henry Kissinger, Habsburg Ottó, Göncz Árpád, Pozsgay Imre, a Ciprusi Köztársaság volt elnöke Georgios Vassiliou, a Pulitzer-díjas történész William Taubman, és a Harvard Egyetem Hideg Háborús Intézetének igazgatója: Mark Kramer. De beszél a filmben a közelmúltban sok visszhangot kiváltó Dózsa László is, szóval sokan formálják, színesítik az 56-ról alkotott képünket.

 

Henry Kissinger és Kovács Klaudia
Henry Kissinger és Kovács Klaudia, egri születésű Hollywoodban élő rendező/producer

Egyszerre van jelen a személyes élmény és a nagypolitika, az előzmények és a következmények. Egy filmben emlékszik a forradalmár, az ávós, a szovjet katona, valamint a magyar és nemzetközi politika számos képviselője. A korabeli képsorok és a visszaemlékező beszélők hihetetlenül izgalmasan vezetnek el bennünket a forradalomig, majd velük éljük át a megtorlást, és a gulyás kommunizmus éveit.

Az alkotógárda tagjai közt találjuk az Oscar-díjas Zsigmond Vilmost és a legendás operatőr Kovács Lászlót.

Bár megannyi országban vetítették sikerrel és számos nemzetközi díjat is bezsebelt, Magyarországon a filmet eddig nem mutatták be. Nem nagyon értjük miért pont ez a film nem kapott publicitást és lehetőséget a hazai bemutatkozásra, de a témára fogékonyak számára mostantól elérhető.

Jelenleg  egy fizetős videóoldalon lehet megnézni, ami a magyar emberek többségének eléggé szokott fájni, de szerintünk megéri az árát. (10 dollár.)

 

Magyar nyelven itt bérelhető a film: https://vimeo.com/ondemand/alyukaszaszlo

Angol nyelven nézhető: https://vimeo.com/ondemand/tornfromtheflag

Angol nyelvű DVD-t pedig itt lehet megvásárolni: http://klaudiakovacs.com/torn-from-the-flag-personal-use-screener

További információkért, interjúkért a következő emailcímeken fordulhat az alkotókhoz:

 

Honlap: www.KlaudiaKovacs.com

Facebook: www.facebook.com/KlaudiaKovacsDirector/

 

Főbb alkotók:

Rendező, Producer, Történetíró: Kovács Klaudia

Executive Producerek: Zsigmond Vilmos, Kovács László

Társproducer: George Adams

Operatőrök: Kovács László, Honti Zoltán

Vágó: Stephanie Hubbard

Forgatókönyvíró, Rendező: Hules Endre

 

 

 

 

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá