Égi nyugdíjasok – Veteránfilm

Hihetetlenül vicces, kedves és felemelő filmet készített Hernáth Csaba két nyugdíjas vadászpilótáról. Csaba a kettes villamoson találkozott a két kilencvenes éveit taposó stramm tiszttel, amikor visszaadott nekik egy elejtett ötezrest. Néha ilyen kevés elég, hogy egy remek hangulatú film elinduljon.

Szentiványi “Sminyu” János és Frankó “Kukla” Endre még harcolt a második világháborúban. Mindketten a repülés szeretete miatt ültek gépre, így lettek a legendás Puma vadászrepülő osztály tagjai.

Mihályi Barbara rajzai elevenítik meg a visszaemlékezéseket.

A két öregúr iszonyú jópofa a filmben. Megvalósították gyerekkori álmukat, ezért az átélt világháború, a családi és bajtársi veszteségek, a háború utáni mellőzöttség sem volt képes megtörni humorukat. Végig heccelik egymást, ettől válik végtelenül szerethetővé az egy órás film. A sok viccelődés mellett azért egy démonja van a bácsiknak: a saját haláluktól ugyan nem félnek, elvégre annyiszor néztek farkasszemet a kaszással a levegőben, de barátjuk elvesztésétől igen. Egyikük sem akar egyedül maradni. És ez a vékony dráma, keserűség, és az elmúlás körbelengi minden viccességüket.

Repülősnapról repülésnapra járnak, a fiatalok hihetetlen tisztelettel fogadják őket, és velük egy kicsit mi is részesei leszünk a repülős társadalomnak. Mert jól látszik, hogy akit egyszer megcsapott a kerozinszag, az többet nem menekül. Felemelő velük járni a filmben a kék eget, és megtisztelő, hogy elkísérhetjük őket, amikor hazahozzák egy bajtársuk hamvait külföldről.

Sajnos a film bemutatóját csak Bandi bácsi élte meg, aki a maga morgós, viccelődős módján vette tudomásul, hogy az egész terem felállva tapsolja.

Nézzétek meg a filmet a vimeon, (ne sajnáljatok rá 2 dollárt), és legyetek ilyen jófej nyugdíjasok, ha majd eljön az ideje!

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá