És most örül a Tomi!

Rég láttunk a #Sohavégetnemérős-nél életvidámabb filmet. Profin megírt, gyönyörűen fényképezett mozi és kiváló fiatal színészek játszanak benne. Csak hogy is kérünk rá jegyet…

A filmhéten háromszor is műsoron! 

Filmcímnek jó, arra meg, hogy kicsit nehéz ragozni, magasról tesz az Y generáció, az alkotás célcsoportja. S habár mi X generációsok vagyunk, mi is végigröhögtük a filmet. Utána elkaptuk Lévai Balázs producert – szintén X – egy beszélgetésre. Volt pár keresztkérdésünk. Átlag Edit és Welbach Lola interjúja.

Lévai Balázs és a csajok - Átlag Edit és Wellbach Lola
Lévai Balázs és a csajok – Átlag Edit és Welbach Lola

Lola: – Wellhello rajongó vagy? Azért övék az első nagyjátékfilmed?

Balázs: – Nem kötődtem hozzájuk érzelmileg, alig ismertem őket, amikor tavaly a Volt fesztiválon belefutottam a koncertjükbe. Már elég régóta dolgozom a zeneiparban ahhoz, hogy feltűnjön, egy féléves zenekar koncertjén 25 000 ember őrjöng. Ilyet még nem láttam. Elkezdtem gondolkozni, mibe találtak bele. Megkerestem őket, leültünk beszélni egy lehetséges filmről. Érdekelte őket. Kizártuk a dokumentumfilmet, a koncertfilmet, a turnéfilmet, a backstage filmet. Maradt a játékfilm.

Lola: – És miért szerepelnek is benne? Nem lett volna elég a koncertbejátszás? Szerencsére csak néhány kis jelenetük van, amiben megpróbálnak színészként játszani. És nemigen megy nekik.

Balázs: – Ezzel nem értek egyet, de ezen ne vitatkozzunk. A rajongóknak rendkívül fontos a zenekar jelenléte a filmben. Nem csak a zenéjükkel, hanem az arcukkal is. És igen, sokat gondolkodtunk, hogyan lesz a film Wellhellós. Olyannyira, hogy az első forgatókönyvet ki is dobtuk. Aztán hozta Tiszeker Dani rendező a dalokra épülő szkeccsfilm ötletet, ami végül megvalósult.

Edit: – Egyébként szerinted mennyire korszakos zene a Wellhello?

Balázs: – Az Instagram generációnak, akiknek az életérzését fejezik ki, korszakos zene. Húsz év múlva az érettségi találkozójukon erre fognak majd bulizni. Ja, és van még egy fontos dolog: a Wellhellóra adtak pénzt a támogatók. (Edit nevet)

Edit: – 2012-ben Fluor Tomi óriásit bukott a mozikban. Nem kockázatos forgatni vele?

Balázs: – Az a doksi film egyszerűen nem volt moziba való. Tévedés volt bevinni. Ennyi. A mi ötletünket nem árnyékolta be, csak Tomit zavarta eleinte. Az ő félelmeit kellett legyőzni.

Lola: – És most örül a Tomi?

Balázs: – Igen, nagyon. Már a forgatókönyvet is imádta.

Lola: – Miért kapott a film 16-os karikát?

Balázs: – Nem tudjuk, a szakértőbizottságot kell megkérdezni. Ez egyébként is csak ajánlás. Ha előre tudjuk, hogy 16-ost fog kapni, jobban belementünk volt a szexjelenetekbe. Ha már.

Edit: – A casting remek volt, de egy kérdés bennünk maradt: miért van az, hogy a férfiszereplők közt szerencsére van szabálytalan karakter is, olyan, aki nem kifejezetten szépfiú, ám ezzel a szemben, az egyébként szintén kiváló női szereplők között csak szabályos, modellalkatú, szép lányokat látunk. Miért nincs köztük egy teltebb, vagy rövidhajú, vagy szemüveges vagy érted, egy szabálytalanabb főszereplőcsaj?

Balázs: – Figyelj, ezt úgy hívják, hogy film. Ez nem iráni realista dráma. Amúgy igenis van szabálytalan lány a filmünkben, nem is egy. Szerintem zseniális volt a casting, ami teljes egészében Tiszeker Dani érdeme.

Edit: – Tényleg az volt! Nem a színészi teljesítményt kérdőjeleztük meg. Na, mindegy.

Lola: – A csak szép nőktől olyan férfifilm lett. Na, mindegy. Mennyire szóltál bele a szakterületekbe?

Balázs: – Pont amennyire egy producernek kell. Azaz mindenbe. Kreatív producerként én hoztam a koncepciót, összeszedtem a csapatot, a pénzt, és felügyeltem az összes folyamatot. Egyébként elképesztően jó csapatmunka volt, szerencsés csillagzat alatt állt össze a stáb. Nagyon fontos, hogy húsz évvel vagyok idősebb ennél a generációnál. Ebből következőleg nem én akartam megírni a filmet, habár néhány poént én találtam ki. De a forgatókönyvet három fiatal srác írta, akikkel hónapokon keresztül hetente összeültünk átdolgozni a szöveget a rendezővel és Maruszki Balázs dramaturggal. És még a forgatásokon is sokszor gyúrtunk rajta egy kicsit.

Lola: – Miért a Mozgó Mozi forgalmazza? Miért vidéken mutattátok be először, miért nem Budapesten?

Balázs: – A #Sohavégetnemérős másképp készült, mint egy átlagos magyar film. Mi ezt egy rendszeren kívüli projektként mutattuk be a támogatóknak, és ennek fontos része volt a Mozgó Mozi. Az volt az eredeti terv, hogy csinálunk egy filmet a Wellhellóval, amit a Mozgó Mozival elviszünk mindenhova, ahol nincs mozi. Akkor még nem gondoltunk a Cinema Cityre. Eszünkbe sem jutott, hogy ebből ekkora durranás lehet. A forgatókönyvvel például két héttel a forgatás előtt készültünk el.

Edit: – Ez jó.

Balázs: – Hát a Filmalapnál így nem adtak volna rá egy vasat sem. Teljesen jogosan.

Lola: – Igen, de így megvalósult az a kreatív munka, ami a projekt erőssége lett.

Balázs: – Friss tudott maradni, ami a 4-5 évig készülő filmekről kevésbé mondható el.  Habár a Mozgó Mozi fontos stratégiai partner volt, a Cinema City is elkezdett érdeklődni a film iránt. Eljöttek, belenéztek, és azt mondták, hogy kell nekik. Aztán ők is sokat segítettek.

Lola: – A mi generációnknak nem is szól a film?

Balázs: – Látom ez beakadt nálatok. Abszolút szól, csak másképp. Mondok egy példát. Mikor a szupermarketes jelenetet írtuk, abból indultunk ki, hogy az én generációm, ha – húsz éve – meglátott egy csinos eladólányt azt képzeltük el, hogy ez milyen nagy szerelem lenne, milyen boldogok lennénk együtt. És tudjátok mi derült ki? Hogy az ő nemzedékük, az Y generáció hasonló helyzetben azt képzeli el, hogy mitől nem működne a kapcsolat.

Lola: – A Jules és Jim kép miért van benne?

Balázs: – Te vagy az első, aki észrevette. Főhajtás, játékos utalás akar lenni. Tiszeker Dani és Horváth Andris forgatókönyvíró ötlete volt, hogy idézzük meg az első generációs filmet.

Edit: – Egyébként nagyon tetszett a filmed. Életszeretet árad belőle, derű. Meg szerelem.

Balázs: – Köszönjük. Ez egy nagyon jó hangulatú forgatás és utómunka volt, imádtuk csinálni. És ami jó hangulatban születik, az általában a végeredményen is érződik. Összeadódtak az energiáink.

A #Sohavégetnemérős december elsejétől a mozikban! 

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá