Kincsem 400

 

A Kincsem producerével, Hutlassa Tamással beszélgettünk, aki a Kontroll után újra hatalmas sikert könyvelhet el. 400.000 néző a mozikban – rég volt magyar filmnek ilyen diadalmenete.

Mitől lett sikeresebb a Kincsem, mint az előző próbálkozások?

Hutlassa Tamás

Ez a kérdés örökké felmerül. Én esküszöm, hogy a forgatókönyvön múlik minden, azon dőlt el ennek a filmnek a sorsa. Nyilván egy csomó elem hozzáad ehhez még – egy forgatókönyv magában még nem film – de amikor megláttam, egészen megdöbbentem, hogy mennyire egyben van és mennyire jól sikerült megírni. Persze azután hozzátett a rendező, tökéletes, kiemelkedő a szereplőválasztás, sikerült azt a látványt mellétenni, amit ma elvárnak egy filmtől, és van még ezer apró elem, ami ezt a sikert felépíti, de úgy gondolom, hogy minden a forgatókönyvnél dőlt el.

A forgatókönyv minősége vagy témaválasztása?

Is-is. Furcsa dolog a téma választása. Egy darabig az volt a felvetés, hogy: miért kell egy lóról filmet csinálni? Ha akarom, ez a film egy lóról szól, de ha akarom, egy szerelmi történet, amiben a ló egy kísérő elem. A lovas történet azért van, hogy a szerelmi történetet elmesélhessük, a szerelmi történet azért, hogy a lóról beszélhessünk. Romantikus kalandfilm. Egy nagyon ügyesen szőtt mese.

Azért Kincsem, a csodaló miatt több ez a sztori nekünk, magyaroknak, mint egy sima romantikus film, nem?!?

Azt hiszem, hogy ezt a mintát, amit a forgatókönyv felmutat, bármilyen ismert elemre fel lehet húzni. Nem állítom, hogy egy klisé, de lehet működtetni egy autóversenyzővel, sportolóval vagy énekessel.

Meglepett a siker? Magyarországon eddig egy 100-150 ezres nézettség sikernek számított.

Azért attól mi nagyon szomorúak lettünk volna. Én következetesen nem mertem számot mondani, hogy ne becsüljem túl és ne becsüljem alul. Valószínűleg 400 ezret soha nem mondtam volna egyébként. Ez minden dédelgetett álmot fölülmúl. Olyan heteket produkál, amik más magyar filmek első, nyitó hetét is meghaladják sajnos. Úgy, hogy március 15-én volt a bemutató. Szóval a nézőszám egy nagyon nehéz kérdés itt Magyarországon, mert tényleg 100 ezer már sikernek számít, de ezt a filmet mindenki többre várta. Nem lehet megtippelni semmilyen szakaszában a bemutató előtt, hogy egy film mit fog elérni. Csak reménykedni lehet, és ezt megerősíthetik a bemutató előtti tesztvetítések. A Kincsem kifejezetten jól vizsgázott a tesztvetítéseken. 100% körüli eredményeket produkált abban, hogy mennyire ajánlanák másoknak megnézésre a filmet.

Nyilván szerencsés volt az időzítés is: négynapos ünnepek, rossz idő…

Persze kell szerencse is, de az időzítés nem volt véletlen. Átgondolt választás volt, hogy március 15-ét és az ünnepet lőttük be magunknak, és szerintem be is jött.

Van-e olyan „bölcsek köve”, amit tovább lehet vinni akár a Viszkisre, akár egy következő forgatókönyv kiválasztására?

A forgatókönyv kiválasztására jó példa lehet, de ha mindig arra várnának, akik a könyveket elbírálják, hogy a tuti kerül a kezükbe, akkor soha nem készülne film. Egy csomó film még forgatókönyv formájában nem mutatja meg az igazi arcát, az igazi lehetőségeit. Továbbra is fontos szerepe van a film köré tett kommunikációnak. Azt lehet látni, hogy a nagyon alacsony nézettségű filmek mellett nincsen kommunikáció. Persze egyenként kellene megnézni, hogy az adott film miért nem működik. Talán mellényúltak, akik a témát választották. De a kommunikáció csak arra lehet elég, hogy a film első hetében, hétvégéjén becsábítsa az embereket a mozikba. Az fontos egyébként, hogy minél nagyobb létszámban csábítsa be, de ha valaki kijön, nem tud mit mondani a barátjának, akkor ez ott meg fog rekedni. Kizárólag az számít, hogy amikor kijönnek az emberek a moziból, tudnak róla valami olyat mondani, ami felkelti az érdeklődését azoknak, akik még nem látták.

Mostanában elég sok magyar film sikeresen szerepel a mozikban, lehet, hogy visszaszoktak a nézők?

A siker nem jelenti azt, hogy a nézők visszaszoknak a magyar filmekre. Ez azt jelenti, hogy a magyar nézők szívesen néznek meg jó magyar filmet. Akár sokan is. De nem néznek meg bármilyen filmet pusztán azért, mert magyar. Valamit tudnia kell a filmnek továbbra is, hogy nagy tömegeket vonzzon.

Azon túl, hogy szurkolsz a Kincsem további eredményeinek, mik a terveid?

A Viszkis november 23-án jön a mozikba. Van még egyéb terv is, egyelőre annyit tudok róla mondani, hogy egy Dragomán által írt színdarabból Szász Jánossal egy ’80-as években Erdélyében játszódó filmet tervezünk, és van 3-4 olyan terv még körülöttem, amiből bármelyiket szeretném megvalósítani, sőt mindegyiket.

 

Fotók: Fórum Hungary/Szabó Adrienn

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá