Még tíz!

Gettó Balboa – a Nyolcker feláll a padlóról

Még 10 fekvőtámasz, még 10 ütés, még 10 forgatási nap, még 10 teltházas vetítés, még 10 gyerek, aki nem kallódik el a Nyolcban.

Misi bácsi, valaha a gettó legkeményebb palija volt, masszívan megadóztatta a kocsisor stricijeit, drogozott, élte a helyi maffiózók nem túl erkölcsös életét. Egy “szép” napon aztán egy lövés a szíve mellett találta el. Minden megváltozott. A börtönben megtért, és 2006 óta szakított a múltjával: a Nyolcker fiataljait tanítja boxolni, hogy ne kallódjanak el. Utcákon, parkokban, kapualjakban, Misi bácsi lakásán edzenek, amikor épp nincs olyan szerencséjük, hogy megsegítse őket egy iskola a tornatermével.

Gettó iskolázás

Időnként csiszolatlan gyémánt kerül a kezei közé, mint Szabó Zolika, akinek meglehet az esélye, hogy kitörjön a gettóból, és a szorítóban boxolva építsen karriert. A sikert nem adják olcsón. Zolika az edzés mellett iskolába jár, melózik, és hatodmagával egy szobában élve arra készül, hogy születendő gyerekének jobb körülményeket biztosítson.

Még 10

Négy és fél évig készült heroikus munkával a film. Bogdán Árpád rendező és Bordás Róbert operatőr egy olyan dokumentumfilmet álmodott vászonra, ami sportfilmként is odaszegez a moziszékbe. Minden egyes pofon nekünk is fáj. A szorítóban és az életben egyaránt. A fekete-fehér képek összes izzadságcseppét együtt verejtékezünk Zolival, és úgy szurkolunk neki, mint hajdanán, amikor még egy ország nézte Kokót a kötelek között.

Még 10 kerületbe, még 10 településre!

A Gettó Balboa célja, hogy minél több helyre eljusson a film. Mozik, kultúrházak, iskolai vetítések… Lényeg, hogy minél több fiatal lássa: ki lehet törni, van lehetőség arra, hogy kemény munkával és hittel többre vigyük. Mert ahogy Misi bácsi a díszbemutatón elmondta: minden ember értékes, senkit sem szabad elkallódni hagynunk.

Nézzétek, élvezzétek, vigyétek hírét, és segítsetek mindenhol a Misi bácsiknak! (És persze edzés előtt ne egyetek resztelt májat!)

Rendező, író:   Bogdán Árpád
Producer:        Kosztolni Ildikó, Ponczók Attila, Józsa László, Ferenczy Gábor, Bogdán Árpád
Operatőr:        Bordás Róbert
Vágó:               Politzer Péter, Hernáth Csaba
Zeneszerző:     Víg Mihály
Eredeti ötlet:   Csányi Dávid, Ponczók Attila

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá