#nembeszarni, Brazilokat nézni!

Nyugi, vígjáték! Cigányok és magyarok közti ellentét egy kis faluban könnyen lehetne olyan szocio, hogy a mozinéző életkedve is elmegy. De a Brazilok egy kedves, szerethető mese. Jóízűen röhögünk magunkon, az előítéleteinken, és szurkolunk, hogy a jók elnyerjék jutalmukat és a rosszak a büntetésüket. Nem píszí film. A fém-tolvajoktól a korrupt politikusokig, a falunapi bunyókon át minden játszik.

A helyi keménymag, a zsernyák és a céllövöldés (Bárdosi Sándor, Szalay Mariann, Durkó Zoltán)

Vannak dolgok, amik nem változnak Acsán. A reggelek könnyed futással kezdődnek – ha tüzelő gyűjtés közben a helyi cigány srácokat megkergeti Török kutyája. De még Acsán sem áll meg teljesen az idő. Amikor Áront egy év után kiengedik a sittről, pár újdonsággal kell szembesülnie. Csaba atya, aki egyformán hisz istenben és a brazil válogatottban felkarolta öccsét, a kis purcantós Fingit. Rozi, a húga dögös csajjá cseperedett, és bár ő Gáspár Laciért van oda, nem csoda, hogy az egész falu szemet vet rá. Török is, az alpolgármester fia, aki miatt böribe került, és Kalános is, a rendőrnek tanuló cigány haver, aki kérdés, hogy kinek az oldalán áll, mert olyan nincs, hogy cigány rendőr. Az olyan, mint a japán cigány.

A család. Rozi, Tata, Ábel, Fingi – alias Ronádó és az aranylábú Áron (Farkas Franciska, Kaszás Gergő, Bergendi Barnabás, Lakatos Erik, Nagy Dániel Viktor.

És még valami megváltozott Acsán: a „Brazilok” (a roma csapat) is indulhatnak a helyi bajnokságban Csaba atya közbenjárására. Pedig idén igazán komoly a tét. A bajnokok elutazhatnak az igazi Braziliába.

Csaba atya és Rozi (Bánki Gergő és Farkas Franciska)

Hiába kezelik jól a bőrt jobbal, ballal, nem egy sétagalopp egy focitorna, ha az ellenfelek között a rendőrök és a polgármesteri hivatal csapata is ott játszik. A Hivatal megkeseríti Áronék életét, és bár nyíltan nem zárja ki őket a bajnokságból, mindent megtesz, hogy távol tartsa őket a győzelemtől. A nevezési díj megszabásával, a nyilvános megaláztatással és a srácok rendőri vegzálásával azonban csak azt érik el, hogy a Brazilok felszívják magukat. Egyre fontosabbá válik a győzelem, ami már azon múlik, kinek van vér a pucájában, ki mer szembefordulni az övéivel és kiből lesz áruló.

Áron (Nagy Dániel Viktor) és Török (Dóra Béla), a nagy ellenfelek

Mire megérkezik a faluba a vajda Mercistül, trónszékestül, már izzik a hangulat. Óriási a tét: ki lesz a bajnok, ki megy Braziliába és kié lesz Puporka Rozi szíve, és persze ki csórja el mindig a falu határából a stoptáblát? Ahogy Csaba atya mondja: ezeket a dolgokat egyszer, s mindenkorra le kell játszani, és jobb, ha a pályán.

A vajda, a tata és az alpolgármester (Bezerédi Zoltán, Kaszás Gergő, Schmied Zoltán)

Kiss Csaba és Rohonyi Gábor nagyon kedves vígjátékot rendeztek. Megröhögtet, megríkat a film. Bátran bedobja az összes sztereotípiát, kifigurázza az előítéleteinket. Egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató (de #nembeszarni, csak egy kicsit kell elgondolkodni). Bár mindenki megnézné idehaza. Akkor rájönnénk együtt, hogy az élet inkább legyen színes, mint szürke, és egy jó passz barnától és fehértől egyaránt jöhet.

Az én focista fiam nagyon várta a filmet. Örülök, hogy látta, hogy szerelemben és fociban nem számít a bőrszín.

Galéria a díszbemutatóról a lenti képre kattintva!

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá