Világsztárok és magyar filmpremierek a CineFesten

Juliette Binoche megnyitotta a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált.

A fesztivál díszvendégét a hazai közönség a legjobban talán a nyolcszoros Oscar-díjas Az angol betegből ismerheti, de – többek között – óriási sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere vagy a Csokoládét is, melyben Johnny Deppel játszott. A CineFest megnyitóján Krzysztof Kieslowski Arany Oroszlán-díjas remekművét, a Három szín: Kék-et vetítették, melynek Juliette Binoche a főszereplője.

Jameson Cinefest Juliette Binoche

A világhírű színésznő a fesztivál idén alapított Európa-díját Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől vette át. Köszönőbeszédében kiemelte: „Minden művészetre igaz, a filmre különösen, hogy az embert nagyon alázatossá teszi, azokat is, akik készítik a filmet és azokat is, akik nézik. A filmre mindig úgy tekintek, mint egy átalakulásra, ami humánusabbá, jobbá, megértőbbé, mások iránt együttérzőbbé tesz. Mint színésznő, a rendező vízióját szeretném szolgálni. Őszintének kell lennem, olyan mintha kinyitnánk egy ajtót, vagy egy belső könyvet.”

Három szekcióban, három magyar alkotás mozipremierjét is a CineFestre időzítették, a vetítéseket pódiumbeszélgetések követik. A nagyjátékfilmes versenyszekcióban először mutatják be Magyarországon Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál című filmjét. Az idén Karlovy Varyban Kristály Glóbuszt, azaz a fesztivál nagydíját elnyert alkotás közösségi adományozásból, a rendező otthonában forgott, családtagjai (Hajdu Lujza, Hajdu Zsigmond, Török-Illyés Orsolya) és barátai főszereplésével, az operatőrök tanítványai voltak.
Ernelláék Farkaséknál

Először szentel külön szekciót a zenei témájú filmeknek a fesztivál. A MusicDocs-ban láthatjuk először mozivásznon Bereczki Csaba Soul Exodus című dokumentumfilmjét a decemberi országos forgalmazás előtt. A film szereplői klezmerzenészek, akik „egyfajta fordított exodusként” nyugatról utaznak keletre, kelet-európai gyökereik feltárására.

A Kitekintő szekcióban lesz a hazai mozipremierje Tasnádi István ismert forgatókönyvíró első filmrendezésének, a Memo-nak.  A Molnár Áron, Lengyel Tamás, Haumann Péter főszereplésével készült televíziós játékfilm az MTVA megrendelésére készült, a történet egy különös és ritka mentális jelenséget, a hipermnéziát kutató ambiciózus pszichiáter és egy ápolt különös kapcsolatára épül.
14063929_1715087235421663_2735634575714364567_n

A hét végéig tartó fesztivál filmes és egyéb programjairól bővebb információ a CineFest honlapján található.

Forrás: CineFest

Még nincs hozzászólás

Szólj hozzá